in

Ποια είναι η χρυσή τομή μεταξύ των αναγκών του παιδιού και των γονιών;

Η αγαλλίαση για την απόκτηση του μωρού σας θα εξαλειφθεί γρήγορα αν νιώθετε ότι οι ανάγκες σας μένουν εντελώς ακάλυπτες. «Αν οι ανάγκες σας δεν εξισορροπούνται με αυτές του παιδιού σας, θα αυξάνεται βαθμιαία η δυσφορία σας και θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να δημιουργήσετε μια ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι σας», τονίζει η γιατρός και μέλος του Royal College of Physicians Δρ. Μίριαμ Στόπαρντ στο βιβλίο της «Το βιβλίο της φροντίδας του μωρού», εκδόσεις Μίνωας.

Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και των δύο γονιών. Στις σχέσεις των σημερινών ζευγαριών επικρατεί ισότητα και οι γονείς πρέπει να μοιράζονται εξίσου τις γονεϊκές υποχρεώσεις και την ανατροφή των παιδιών τους. Ο πατέρας και η μητέρα πρέπει να το βλέπουν αυτό σαν ένα είδος συμβολαίου: Είναι και οι δύο υπεύθυνοι για τη σύλληψη του παιδιού τους, άρα πρέπει να έχουν ίση ευθύνη για το μεγάλωμά του. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνετε είναι να συμφωνήσετε με το ταίρι σας για τους ρόλους σας.

Δεν είναι σωστό να θεωρείται δεδομένο ότι η γυναίκα θα παίζει το ρόλο της τροφού, της κουβερνάντας και τις μπέμπι σίτερ, περιορισμένη στο σπίτι ενώ ο πατέρας θα φεύγει νωρίς το πρωί και θα γυρίζει αργά το βράδυ, όταν το μωρό θα έχει κοιμηθεί.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι ανάγκες των γονιών και των παιδιών θα αλληλοσυμπληρώνονταν. Με άλλα λόγια, η ανάγκη του γονιού να αγαπάει και να φροντίζει ένα μωράκι θα αντιστοιχούσε στην εξάρτηση του μωρού και στην ανάγκη για φροντίδα. Ενας από τους λόγους που πυροδοτούν συγκρούσεις στην οικογένεια είναι το να μην ταιριάζουν οι ανάγκες του γονιού με τις ανάγκες του παιδιού, ιδίως όταν οι απαιτήσεις του παιδιού είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο επίπεδο ωριμότητας των γονιών.

 

Πηγή

Μπαμπά, δεν είμαι εσύ !!!

Η διάλυση της οικογένειας πληγώνει περισσότερο τα κορίτσια