in

Video games: Χρήσιμες συμβουλές για “ψαγμένους” γονείς

Τα τελευταία χρόνια τα video games αποτελούν συχνά την πρώτη επιλογή των παιδιών για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στο σπίτι. Κι εδώ, το «παν μέτρο άριστο» είναι η καλύτερη συμβουλή. Γιατί, ακόμα και τα video games έχουν θετικά στοιχεία αρκεί να μην μετατραπούν από απλό παιχνίδι σε… μανία.

Τα video games διασκεδάζουν τα παιδιά. Ενθαρρύνουν τη συνεργασία όταν συμμετέχουν πάνω από δύο παίκτες και τα βοηθούν να εξοικειωθούν με την τεχνολογία. Τέλος, βελτιώνουν τον συντονισμό χεριών – ματιών και ανεβάζουν το ηθικό τους κάθε φορά που καταφέρνουν να ολοκληρώσουν μια «πίστα» με επιτυχία.

Υπάρχει… φώς στο τούνελ
Λίγο το χάσμα των γενεών και η εξέλιξη της τεχνολογίας, άλλο τόσο το ότι… «τον παλιό καλό καιρό» εμείς δεν παίζαμε με τέτοια «μαραφέτια», κάποιες φορές νιώθουμε πως έχουμε «μαύρα μεσάνυχτα» σε σχέση με το «σπορ». Υπάρχει τρόπος όμως να… «βγούμε από το σκοτάδι» ακολουθώντας τρία απλά βήματα:
* «Γνωρίζουμε» τα παιχνίδια: Δεν αρκούμαστε απλά στον τίτλο, αλλά μαθαίνουμε τι κρύβεται μέσα στο παιχνίδι.
* Εξοικειωνόμαστε με το σύστημα «διαβάθμισης» των παιχνιδιών: Διαβάζουμε τις ετικέτες και επιλέγουμε μόνο εκείνα που απευθύνονται στην ηλικία των μικρών μας.
* Θέτουμε όρια: Όρια σχετικά με το περιεχόμενο των παιχνιδιών, αλλά και με τον χρόνο ενασχόλησης των παιδιών.

Επιλέγοντας video game…
Το πήραμε απόφαση: Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να μπει στη ζωή των μικρών μας κι έφτασε η ώρα να διαλέξουμε παιχνίδια!
* Φέρνουμε στο μυαλό μας τα ενδιαφέροντα (σπορ, φύση, παιχνίδια στρατηγικής) των παιδιών μας και κινούμαστε ανάλογα.
* Λέμε «όχι» στη βία και «ναι» στα παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
* Ανταλλάσσουμε απόψεις με άλλους γονείς. Μπορεί να έχουν να μας προτείνουν κάποιο καλό παιχνίδι. Μπορούμε μάλιστα να ανταλλάσσουμε κατά καιρούς παιχνίδια εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο.

Το παιδί σε θέλει εκεί, γονιό. Όχι κατ’ όνομα. Ουσιαστικά

Πώς το παιδί θα μάθει ιστορία