Όλες οι μαμάδες ονειρεύονται ένα σύντροφο που να τα καταφέρνει το ίδιο καλά με εκείνες στην φροντίδα του μωρού. Να του αλλάζει πάνα, να το ηρεμεί όταν κλαίει, απλά να το κρατάει απασχολημένο τις ώρες που δεν κοιμάται.
Οι πεποιθήσεις των προηγούμενων χρόνων και ο τρόπος που έχουν μεγαλώσει οι περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η μαμά είναι αυτή που έχει βασικά τη φροντίδα του παιδιού. Και όσο κι αν ισχύει αυτό λόγω του ότι είναι εκείνη που κυοφορεί το μωρό και το θηλάζει, δεν υπάρχει κατά τα άλλα κάτι που να μην μπορεί να κάνει ο μπαμπάς.
Εξάλλου, υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος των ανδρών που φροντίζουν περισσότερο το μωρό τους αλλάζει και γίνεται περισσότερο σαν της μαμάς, με την έννοια ότι βιώνουν γονεϊκά συναισθήματα ανάλογα με αυτά των μαμάδων.
Σήμερα όλο και περισσότεροι μπαμπάδες αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη φροντίδα του μωρού και δεν διστάζουν να του δείξουν την ίδια αγάπη και αφοσίωση όπως οι μαμάδες.
Για όσους μπαμπάδες δυσκολεύονται ακόμα λιγάκι, δείτε μερικές προτάσεις και συμβουλές για τη φροντίδα του μωρού σας.
Αγκαλιά
Είναι λογικό την πρώτη φορά που θα πάρει ο μπαμπάς το μωρό στα χέρια του να έχει λίγο άγχος. Δείχνει τόσο εύθραυστο! Ακόμα και πολλές μαμάδες μπορεί να έχουν τον ίδιο φόβο στην αρχή. Το μόνο που πρέπει να κάνετε στην πραγματικότητα είναι οι κινήσεις σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες και απαλές και να φροντίσετε να στηρίζετε καλά το κεφαλάκι του. Με τον καιρό θα αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα σας είναι όλο και πιο εύκολο.
Αλλαγή πάνας
Βασική δραστηριότητα στην οποία θα πρέπει να συμμετέχει ο μπαμπάς για να ξεκουράζεται λίγο και η μαμά. Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο δύσκολο αλλά σύντομα θα αλλάζετε πάνα σαν επαγγελματίας. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ό,τι θα χρειαστείτε δίπλα σας για να μην αφήσετε μόνο του το μωρό ούτε στιγμή. Ξαπλώστε το μωρό και ανασηκώστε τα πόδια του για να βγάλετε την πάνα. Καθαρίστε τη λερωμένη περιοχή με μαντηλάκια, απλώστε ταλκ ή κρέμα για να προστατέψετε το μωρό από υγρασία και ερεθισμούς, βάλτε την καθαρή πάνα και είστε έτοιμοι! Η σωστή τοποθέτησή της πάνας μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο αλλά μην αγχωθείτε. Με επιμονή και προσπάθεια θα το καταφέρετε.
Μετά το τάισμα
Το μωράκι σας πρέπει να αποβάλλει τον αέρα που εισπνέει καθώς το ταΐζετε. Αν θηλάζει, το κομμάτι του ταΐσματος είναι της μαμάς. Τίποτα όμως δεν σας εμποδίζει να αναλάβετε το κομμάτι του ρεψίματος αμέσως μετά. Βάλτε μία πετσέτα στον ώμο για να μη λερωθείτε αν του βγει καμία γουλίτσα. Κρατήστε το μωρό στη δεξιά σας πλευρά και χτυπήστε του απαλά την πλατούλα μέχρι να ρευτεί. Να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο, ίσως και ένα δεκάλεπτο.
Ύπνος
Αν και κοιμούνται πολύ, τα μωρά μπορεί να είναι δύσκολα στον ύπνο. Μπορεί να σας δυσκολέψουν μέχρι να κοιμηθούν, αν δεν θέλουν εκείνη την ώρα. Τι κάνετε σε αυτήν την περίπτωση; Δεν είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη συμβολή της μαμάς. Κρατήστε το μωρό στα χέρια σας και λικνίστε το απαλά. Μόλις ηρεμήσει βάλτε το στην κούνια του. Αν δεν έχει αποκοιμηθεί, συνεχίστε να λικνίζετε την κούνια μέχρι να πέσει στην αγκαλιά του ύπνου. Κάποιοι γονείς ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν διάφορα τρικ που μπορεί να βοηθήσουν να κοιμηθεί το μωρό, όπως ο ήχος του απορροφητήρα ή από το πιστολάκι για τα μαλλιά!
Κλάμα
Το κλάμα τον πρώτο καιρό είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που έχει το μωρό. Θα κλαίει όταν πεινάει, όταν έχει λερωθεί, όταν δεν νιώθει καλά. Αν σιγουρευτείτε ότι δεν συμβαίνει τίποτε από αυτά, τότε το μωρό σας κλαίει γιατί απλά όταν θέλει την προσοχή σας. Μπορείτε να αναλάβετε δράση, αφήνοντας τη μαμά να ξεκουραστεί λίγο και να ηρεμήσετε εσείς το μωράκι σας.
Να θυμάστε ότι κανείς δεν γεννιέται γνωρίζοντας τα πάντα για τα μωρά και τη φροντίδα τους. Η ανατροφή ενός παιδιού είναι μία διαδικασία μέσα από την οποία δεν σταματάτε ποτέ, τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς, να εξελίσσεστε και να μαθαίνετε. Τα μόνα που χρειάζονται είναι υπομονή, αυτοπεποίθηση και πάνω από όλα αγάπη.